pátek 21. července 2017

Šéfom svetového futbalu zostáva Blatter, súper po prvom kole vzdal

Prvé kolo priamo nerozhodlo, ale Bin Husajn po vyhlásení výsledkov uznal, že nemá cenu voľby zbytočne preťahovať. Dostal len 73 hlasov, zatiaľ čo jeho súper 133. Tri hlasy boli neplatné.

Kým v prvom kole bola potrebná dvojtretinová väčšina, v druhom už by stačila jednoduchá väčšina. Bin Husajnovej šance boli ničotné.

"Bola to skvelá cesta a bolo mi cťou s vami pracovať. Děkuju všetkým, ktorí našli odvahu hlasovať pre mňa, "oznámil v krátkom príhovore, po ktorom zožal potlesk delegátov v stoji. stavkove bonusy

Odcházení sa teda nekoná, 79letý Blatter šéfom svetového futbalu zostane aj v nasledujúcich štyroch rokoch.V čele FIFA je nepretržite od roku 1998.

Kongres v Zürichu, ktorý na poludnie narušila anonymný hrozba bombovým útokom, uzavrel zvolaním: "Let go FIFA! Let go FIFA! "

Pred novinárov Blatter ako znovuzvolený prezident prvýkrát predstúpi v sobotu, hoci pôvodne mal víťaz doraziť na tlačovú konferenciu hneď po voľbách.

" Nie som perfektné. Nikto nie je perfektný. Ak poukazujete na môj vek, tak ten nie je prekážkou. Niekto vyzerá v päťdesiatich staro, "rozosmial Blatter delegátmi na záver.


sport stavky "Asi vidíte, že mám celkom dobrú náladu. Ale to je normálne, nie? Priznávam, pred voľbami som bol trošku nervózny. Teraz som rád, že vo funkcii zostávam. "

Predtým ešte v desaťminútovom predvolebnom prejave povedal:" Nepotrebujeme revolúciu, ale evolúciu.Prijímam zodpovedn osť za to, čo sa stalo. A chcem to napraviť - spoločne s vami. Všetko, čo je potrebné urobiť, musí byť založené na dôvere, rešpekte, priateľstva a fair play. "

Hovoril francúzsky, len občas žmurkol do poznámok. Inak Blatter prihováral naspamäť, energicky. Dokázal, že komunikácia je jeho silnou stránkou.

Pred ním pred delegátmi predstúpil tiež porazený protikandidát Bin Husajn. Ako by bol nervóznejší, príhovor čítal v angličtine, oči zaborenie do papiera.

"FIFA sa nemá organizácií jedného muža a ja vám sľubujem, že by som ju tak ani neviedol," zdôraznil Bin Husajn. "Keď ma podporíte, môžeme vyraziť na novú cestu. Musíme sa spojiť a začať meniť FIFA v lepšej organizácii. Budúcnosť máte vo svojich rukách.Rozhodujte sa hlavou, ale počúvajte tiež svoje srdce. "

Delegáti potom rozhodli - zmenu nechceme!

Európa získala len slabé spojenca

Proti Blatter pred voľbami ostro vystupovala Európa, ktorá však na deklarovanú Bin Husajna nemala dostatočnú silu. Pripojili sa k nej len Oceánia a Severná Amerika.

Blatterove víťazstva sa tak dalo predpokladať.Alebo snáď bola šanca, aby skúsený švajčiarsky funkcionár, proti ktorému priamo v Zürichu demonštrovali aktivisti s transparentmi "Game Over for Blatter", mohol prehrať?

"Ťažko povedať, skôr nie, obzvlášť s ohľadom na poslednej udalosti, "odhadoval znalec zákulisí medzinárodného futbalu Petr Fousek v rozhovore pre iDNES.cz pred voľbami.

" Princ Alí môže vyhrať! "hovorili pred televíznymi kamerami európski delegáti. Neoficiálne však aj oni pripúšťali, že prekvapenie sa konať nebude.

"Nemyslím si, že to Blatter môže ustáť. Možno prežije tento víkend na kongrese v Zürichu, ale dlhodobo nie. Počas jeho prezidentovania stúpla úroveň korupcie na neprijateľnú úroveň.Je to hrozné! "Hneval sa šéf anglickej Futbalovej asociácie Greg Dyke v interview pre Sky Sports.

Mimochodom, ten spomenul aj možnosť bojkotu majstrovstiev sveta 2018, ktoré usporiada Rusko. Európa by o tejto variante mala uvažovať v prípade Blatterove zvolenia, pripustil Dyke.

Na kongresoch FIFA disponuje každá asociácie jedným hlasom. Tradičné futbalové krajiny ako Nemecko, Anglicko, Španielsko, Brazília alebo Argentína majú rovnakú silu ako Anguilla, Cookove ostrovy alebo Džibutsko.

Kongres narušil anonym, ktorý hrozil bombou

Kongres pred poludním narušil anonym, ktorý hrozil bombovým útokom.Docielil však len mierneho predĺženie rokovaní.

"Prijali sme anonymný vyhrážku," citoval britský novinár Ben Rumsby generálneho sekretára FIFA Jeromeho Valckeho.

S práva o hrozbe bombovým útokom na Twitter začala šíriť krátko pred jednou hodinou popoludní. Krátko nato švajčiarska polícia správu potvrdila. V tom čase už kongresové centrum v Zürichu, kde volebná kongres FIFA prebieha, prehľadávali pyrotechnici so špeciálne vycvičenými psami. Kongres pokračoval, len sa pretiahla prestávka na obed.

V Zürichu v posledných dňoch protestovali aktivisti, ktorí upozorňovali na porušovanie ľudských práv robotníkov, ktorí v Katare pripravujú štadióny na majstrovstvách sveta 2022.Kongres tiež narušila žena s palestínskou vlajkou - z rokovacej sály ju musela odviesť ochranka.

Futbal zasiahla obrie korupčné aféra < / h3>

Blatter, ktorý svetovému futbalu šéfuje nepretržite od roku 1998 a vo funkcii prežil niekoľko škandálov, zahájil kongres už vo štvrtok popoludní. Vtedy sa objavil na verejnost i prvýkrát od stredajšieho prepuknutí obrie korupčnej aféry.

"Kdekto ma tlačí k zodpovednosti za to, čo sa stalo. Ale ja predsa nemôžem stále každého strážiť. Keď ľudia budú chcieť urobiť niečo zlé, tak to skrátka skúsi, "bránil sa Blatter v príhovore.

Reagoval tak na aktuálny korupčný škandál.Ten prepukol v stredu skoro ráno, kedy švajčiarski policajti v civile zatkli v Zürichu sedem funkcionárov FIFA, a to na žiadosť amerického ministerstva spravodlivosti.

Americká justícia viní celkovo štrnásť ľudí z korupcie, ktoré sa mali dopustiť od deväťdesiatych rokov až do súčasnosti.

"Obvinenia využívali svoj vplyv na získavanie úplatkov. Robili to znova a znova, rok za rokom, turnaj za turnajom, "povedala v stredu popoludní európskeho času americká ministerka spravodlivosti Loretta Lynchová.

Rozsah previnenie?Od ovplyvňovanie voľby usporiadateľa majstrovstiev sveta 2010 (Južná Afrika), cez nekalosti pri prezidentských voľbách FIFA 2011, po korupcii pri prideľovaní vysielacích a marketingových práv na menšie turnaje v Spojených štátoch a Latinskej Amerike.

Kauza sa týka - zatiaľ - štrnástich ľudí zo Severnej i Latinskej Ameriky. Obvinenia sú okrem iného viceprezidenti FIFA Jeffrey Webb a Eugenio Figueredo aj bývalý podpredseda Jack Warner.

Separátne vedie vyšetrovanie tiež švajčiarska justícia, ktorá však ešte nikoho neobvinila.Tá sa zameriava na možnú korupciu pri prideľovaní majstrovstvách sveta 2018 (Rusko) a 2022 (Katar).

Európa zvažovala bojkot, za Blattera sa postavil Putin

V reakcii na aktuálne dianie hlasno vystúpila Európa. Predseda Európskej futbalovej únie UEFA Michel Platini dokonca osobne vyzval Blattera, aby už znovu nekandidoval.

"Teraz už je neskoro," reagoval Blatter podľa Platiniho slov.

A tak Platini vyzval k Bin Husajnovho podpore: "apelujte na všetky národné asociácie po celom svete, aby v piatok hlasovali pre Prince Alího. Je dôležité, aby našli silu hlasovať pre zmenu prezidenta. To je jediná možnosť, ako môžeme FIFA zmeniť. "

UEFA spočiatku dokonca hrozila bojkotom kongresu.Počas štvrtka sa však rozhodlo, že európski delegáti v Zürichu zostanú.

V rovnakej chvíli začalo byť zrejmé, že Blatter pozíciu obháji. Verejne ho totiž podporili Afrika a Ázia.

"Trváme na rozhodnutie z ázijského kongresu, že budeme vo voľbe podporovať Josepha Blattera," citovala médiá vyhlásenie Ázijskej futbalovej konfederácie.

Vo štvrtok navyše Blatter získal ďalšieho spojenca. Za šéfa FIFA sa postavil ruský prezident Vladimir Putin, ktorý stredajší záťah proti futbalovým funkcionárom označil za akciu Spojených štátov, ktor� � sa len snažia zabrániť znovuzvolenie Blattera a odobrať Rusku usporiadateľstvo majstrovstvá sveta 2018.

"Zo strany Spojených štátov ide o ďalšie zjavný pokus rozšíriť svoju jurisdikciu na druhej štátmi.A nepochybujem o tom, že je to zjavný pokus zabrániť novému zvoleniu pána Blattera za predsedu FIFA, čo je nejhrubější porušenie princípu fungovania medzinárodných organizácií, "povedal Putin podľa agentúry TASS.

Ani Blatter stiahnutie kandidatúry neplánoval, ako predtým zdôraznil tlačový hovorca Walter de Gregorio: "Sepp Blatter nie je do súčasného prípadu zapletený. Je prezidentom FIFA a keď v piatok delegáti rozhodnú, že má byť prezidentom aj naďalej, tak ním bude. "

V piatok popoludní delegáti zmenili slová v realitu.

stavkovanie

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.